Transcendentalna meditacija

Transcendentalnu meditaciju razvio je 1957. godine indijski guru Maharishi Mahesh Yogi (rođen kao Mahesh Prasad Varma), i to je zapravo jedan oblik meditacije uz mantru, može se reći jedna vrsta joge. On je ovu tehniku opisao u knjizi "Znanost o postojanju i umijeće života" kao jednu mentalnu proceduru koja omogućuje umu da se smiri, a sve to prema njegovim riječima potječe iz vedske tradicije.

U početku instruktor TM daje učeniku njegovu mantru. Kao što sam već objasnio kod joge, mantra je kratka rečenica, obično na sanskrtu. Čovjek koji to ponavlja, iako možda i ne zna što govori, može zazivati neka lažna božanstva zbog čega može kasnije u životu imati i ozbiljnih problema.

Ovako Maharishi objašnjava što je mantra: "Ovdje činimo nešto što je u skladu s vedskim ritualima, specifično pjevanje koje proizvodi efekt u nekom drugom svijetu, da privučemo pažnju viših bića i bogova koji tamo žive. Čitavo znanje o mantrama i vedskim himnima (hinduistički spisi) posvećeno je čovjekovoj povezanosti, čovjekovoj komunikaciji sa višim bićima na različitm razinama stvorenja."

Očito je iz ove rečenice da Maharishi vjeruje da postoji više bogova u "nekom drugom svijetu" kako on to definira. Hinduizam je politeistička religija a najveći bog je Brahma koji nije osobno biće, nego se definira kao napromjenjiva, beskonačna, imanentna i transcendentna stvarnost. Smisao hinduizma je dakle sjedinjenje s bogom, kojega uopće ne znaju definirati. Ostali hinduistički bogovi su ponekad ljudi kao što je Krishna, ili lažna božanstva kao Shiva ili Višnu (imaju četiri ili više ruku i sl.). Kali npr. je božica uništavanja i krvi i poznata je kao vrlo nasilna. Očito je da su mnoga hinduistička božanstva zapravo demoni. To je razlog zbog čega ove meditacije i mantre mogu biti vrlo opasne.

Iako bi TM trebala osloboditi ljude od stresa, dokazano je da tzv. "unstressing" (oslobađanje od stresa) proizvodi kod onih koji prakticiraju TM vrlo nasilna ponašanja i veliku ljutnju. Jedan bivši učitelj TM koji se obratio na Kršćanstvo, Greg Randolph, promatrao je takve reakcije i kaže: "Kada se oslobađate od stresa dulje vrijeme, velika količina tog stresa može izaći i stvoriti kod čovjeka stanja ljutnje, tako da dolazi i do srčanih udara i drugih različitih stanja." Jedino logično objašnjenje za ovo je da oni koji prakticiraju TM zapravo u svojim mantrama zazivaju demone.

Ovo je citat iz njegove knjige "Znanost o postojanju i umijeće života": "TM je jedini put spasenja i uspjeha u životu, nema drugog puta." - ova rečenica pokazuje da Maharishi Mahesh Yogi ima pretenzije zauzeti mjesto Boga.

Za vrijeme tako zvane inicijacije učenik ponavlja molitvu na sanskrtu. Kad se molitva prevede na hrvatski ona glasi: "Našem Gospodinu Narayana, u lotosu rođenom Brahmi, Stvoritelju ........... našem otkupitelju Shankaracharya , kojeg slavimo kao Krishna ..... ja se klanjam. Slavi gospodina ja se klanjam ponovo i ponovo, na čijim se vratima cijela galaksija bogova klanja dan i noć da bi postala savršena. Obožavan nemjerljivom slavom, učitelju svega svijeta, kad se poklonimo njemu, zadobijemo ispunjenje." Očito je da je ova molitva zazivanje lažnih bogova a samim time i grijeh protiv prve zapovijedi "Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.  Nemoj imati drugih bogova uz mene"(Izl 20, 2). Ova molitva inicijacije jasno pokazuje da TM proizlazi iz hinduizma, i zbog toga je za kršćane neprihvatljiva.

Ovdje imate link na stranicu koja donosi pastoralni dokument koji je napisao Kardinal Jaime Sin, nadbiskup Manile, o učenjima Maharishi Mahesh Yogia.

1959. godine osnovan je u Kaliforniji "Spiritual Regeneration Movement Foundation" a osnovao ga je Maharishi Mahesh Yogi sa još sedam članova odbora. Istaknuli su da je cilj osnivanja ove Fundacije duhovan i da je ta korporacija zapravo religijska. Nakon toga počinje širenje TM na Zapadu a toj duhovnosti su se priključile mnoge filmske i pjevačke zvijezde tog vremena. TM smiju podučavati samo ovlašteni učitelji. Transcendentalna meditacija odnosno TM zaštićeni je znak (trademark) "Maharishi Vedic Education Development Corporation" koja je registrirana kao neprofitna organizacija. Unatoč tome tečaj TM u Americi košta 2000 $ (to je službeni podatak s njihove web stranice).

Godine 1990. osnovana je u Nizozemskoj organizacija "Global Country of World Peace" preko koje je Maharishi Mahesh Yogi nastavio djelovati u Europi. Također je imao svoja sjedišta i u Engleskoj, Meksiku i Kini.

Učitelji TM često ističu da ova metoda nije u suprotnosti s Kršćanskom vjerom, što bi značilo da je moguće biti vjernik i baviti se TM. To međutim nije istina. TM je neodvojivo vezana uz Hinduizam koji je mnogobošvo i koji uopće ne vjeruje u Božanstvo Isusa Krista. Radi se zapravo o hinduizmu koji je prilagođen zapadnjačkim potrebama. Zanimljiv je i naziv knjige Maharishi Mahesh Yogi-a koja se zove "Love and God" - "Ljubav i Bog". S obzirom da je učitelj hinduizma možemo se zapitati o kojem od velikog mnoštva "bogova" on stvarno govori. On također preporučuje Bhagavad Gita kao temelj svoje duhovnosti, a ta je knjiga ujedno jedna od temeljih u hinduizmu. Iz svega je jasno da je Kršćanstvo nespojivo s TM jer je ona samo još jedna duhovnost proizašla iz hinduizma. Zbog toga je prakticiranje TM za kršćane neprihvatljivo.