Sri Chinmoy

Sri Chinmoy (rođen kao Chinmoy Kumar Ghose) je indijski učitelj duhovnosti. Rođen je 27. Kolovoza 1931. u selu Shakpura u Bangladešu. Nakon što mu je 1943. umro otac a 1944. majka, pridružio se svojo braći i sestrama u hramu Sri Aurobindo. Tamo je proveo dvadeset godina prakticirajući meditaciju a uz to je studirao englesku i Bengali književnost. S obzirom da nije bio zadovoljan s uvjetima života i rada u hramu odlučio je emigrirati u SAD. Našao je sponzore koji su mu pomogli da dobije zelenu kartu. Jedan od zahtjeva koji je trebao ispuniti je da osigura perporuke iz hrama Sri Aurobindo koje bi potvrdile njegovu osposobljenost za duhovnog učitelja (Wikipedia). Ne mogu razumjeti što bi preporuka iz jednog indijskog hrama trebala značiti u SAD? Čudno je da netko u SAD traži preporuku za njegovo poznavanje hinduizma, kad on nema nikakve veze s pravim Bogom. To zaista nema nikakvog smisla.

Sri Chinmoy je trvdio da je avatar ili direktno utjelovljenje Boga. To je laž jer je Isus Krist utjelovljenje Boga, i nije bilo utjelovljenog Boga prije Isusa Krista niti će ga ikada biti poslije Isusa jer je Isus jedini utjelovljeni Bog.

Sri Chinmoy je također tvrdio da mu je Bog naredio da donese prosvjetljenje sa Istoka na Zapad. Povezivao je sebe s Krišnom jer je tvrdio da je reinkarnacija Arjuna, njegovog najdražeg sljedbenika. Sve su ovo laži jer reinkarnacija ne postoji, a Krišna nije bog nego običan čovjek. On je tvrdio da je njegova volja ujedno Božja volja jer je on njegov izravni predstavnik na zemlji. Njegova duhovna učenja su kriva i Chinmoy njima zavodi ljude. Zahtijevao je poslušnost od svih svojih sljedbenika. Tvrdio je da ako ga njegovi učenici napuste da će ih njihove duše kazniti. Također je trvdio da će sve one ljude koji se okrenu protiv njega njihove duše napustiti. Sve ovo su besmislice. Njegova su učenja potpuno kriva i ne trebate ga se uopće bojati.

Ova njegova fotografija bi navodno trebala pokazivati njegovu "transcendenciju". Njegovi sljedbenici nazivaju ovu sliku "Transcendentna slika" ili jednostavnije "Transcendentni". 1992 godine on je počeo zahtijevati od svojih sljedbenika da meditiraju uz tu sliku ujutro u 6 sati kroz barem 30 minuta. On se je zapravo proglasio bogom. Svi oni koji su meditirali uz tu sliku su sagriješili protiv prve Božje zapovijedi jer on je samo običan čovjek.

Chinmoy je zahtijevao od svojih sljedbenika i druge vrlo čudne stvari. Tražio je da se odreknu seksualnog i bračnog života, te da ne smiju imati djecu. To je kršenje temeljnih ljudskih prava. No iako je propovijedao celibat, sam je imao seksualne odnose s nekoliko žena. 2009 godine su tri njegove sljedbenice tvrdile da su imale s njim seksualne odnose u njegovom centru u San Franciscu. Također je imao seksualne odnose sa Alo Devi, koja mu je pomogla da dođe u SAD i koja je sponzorirala njegov rad. To znači da je Chinmoy ne samo lažac nego i licemjer.

Mnogi njegovi sljedbenici morali su raditi besplatno u njegovom Sri Chinmoy Center Church Inc., nakon što su završili sa svojim redovitim poslovima. Neki su radili puno radno vrijeme za vrlo malu plaću. Kad je Chinmoy umro njegova imovina procijenjena je na preko 2 milijuna dolara. Imao je 6 imanja, od kojih su četiri bila u Queensu, New York. Očito je da je ta duhovnost za njega bila jako dobar biznis.

Godine 1977. osnovao je Sri Chinmoy maraton klub koji održava natjecanja u trčanju, plivanju i biciklizmu po cijelome svijetu. Devedesetih godina Chinmoy je počeo zahtijevati da svi njegovi muški sljedbenici moraju pretrčati barem pola maratona (21 km). Mislim da 98 % muškaraca ne mogu istrčati tako duge staze tako da je njegov zahtjev stvarno čudan. Ponašao se kao nadnaravno biće ali je on ipak samo običan čovjek.

Prema navodima njegovih sljedbenika Chinmoy je napisao 1500 knjiga, 115000 pjesama, 20000 skladbi i naslikao 200000 slika. Sve ove brojke su pretjerane i pokazuju da njegovi sljedbenici pokušavaju stvoriti od njega kult ličnosti. Još za njegova života si je podigao nekoliko spomenika na javnim mjestima. Njegova učenja proizlaze iz Hinduizma koji je krivobožačka religija tako da nas Chinmoy nema čemu poučiti. Umro je od posljedica srčanog udara 2007. u New Yorku.