Reiki

Reiki je metoda u kojoj čovjek meditacijom, te različitim položajem ruku prikuplja "životnu energiju" koja je rasprostranjena u svemiru. Tom energijom se čovjek može izliječiti od raznih bolesti, a također može liječiti i druge. To je metoda koju je 1922. razvio japanski budist Mikao Usui nakon što je 21 dan meditiraio, molio i postio na brdu Mount Kurama. On je tvrdio da je imao mističnu objavu koja mu je dala znanje kako ozdraviti druge ljude ili ih uvesti u nešto što je on nazvao reiki. U Travnju 1922 preselio se u Tokio gdje je osnovao Usui Reiki Ryōhō Gakkai, što znači Usui-jevo društvo za duhovnu energetsku terapiju.

S obzirom na to da je on budist, koji ne vjeruje u osobnog Boga, možemo se zapitati kome se on moli? Budisti vjeruju da je smisao njihovog života postići nirvanu, a to je stanje balženstva, ali oni ne vjeruju da je Bog osoba. Kako se možeš moliti nečemu što nije osoba? Da li energija može uslišati molitvu? Mikao Usui je tvrdio da je nakon te meditacije postao prosvijetljen i da je dobio moć ozdravljanja. Tko je prosvijetlio Usuija ako ne vjeruje u osobnog Boga, i tko mu je dao "moć ozdravljanja" ?

Ime reiki dolazi dolazi zapravo iz kineskog jezika. "Rei" znači duša, a "ki" odnosno "chi" je energija ili životna energija. Isti naziv nalazimo i u drugim duhovnim tehnikama koje dolaze iz Kine, kao npr. Tai Chi, ali on isto tako ima negativne posljedice.

Prvo bi trebalo naglasiti da ne postoji nikakva "životna energija" (ponekad koriste i izraz "božanska energija" ili "univerzala životna sila"). To je pojam koji se vrlo često susreće na Dalekom Istoku ali se koristi i u New Age-u, jer se u njemu ne govori o Bogu kao osobi nego se koriste izrazi kao energija, nirvana, prana, chi i slično. Isto tako je sama teorija da takva energija postoji u svemiru, te da se može kanalizirati kroz čovjeka nešto što uopće ne može dokazati ni na koji način.

Postoji nekoliko glavnih reiki sistema: Usui Reiki Ryoho Gakkai, Reido Reiki Gakkai, Komyo Reiki Kai. Usui Reiki Ryoho Gakkai je udruženje reiki majstora koje je utemeljio sam Mikao Usui, a nakon njegove smrti Ushida je postao predsjednikom ovog udruženja. Ovo udruženje ostalo je tajno dugi niz godina. Ovakva udrženja često su skrivena velom tajne, ali ona u stvarnosti ne posjeduju nikakvo znanje koje bi moglo pomoći čovjeku. Ova tajnovitost često intrigira ljude, ali iza nje stvarno nema ništa osobito. Slično je bilo i sa gnozom u prvim kršćanskim stoljećima.

Postoje mnoga udruženja, osobito u SAD, koja promoviraju tzv. "reiki za Kršćane". Reiki je nespojiv sa Kršćanstvom. Razvio ga je budist i uključuje tehnike koje ne pripadaju Kršćanstvu. Postoje mnoge web stranice o "Kršćanskom reikiju" gdje autori koriste čak i navode iz Svetog Pisma, ali se oni potpuno krivo tumače. Ne postoji niti jedna jedina rečenica u Bibliji koja bi potaknula Kršćane da se bave reikijem. U zapadnjačkoj verziji reikija se naučava da reiki djeluje zajedno sa energetskim meridijanima i čakrama. Mikao Usui je naučavao tehniku Joshin Kokyuu-ho a to je tehnika disanja kojom se reiki energija kanalizira kroz krunsku čakru. Čakre dolaze iz hinduizma i nemaju s Kršćanstvom nikakve veze. Reiki ima elemente hinduizma i budizma, a to su zapravo krivobožačke religije.

U ožujku 2009. , Odbor za crkveni nauk Biskupske konferencije SAD-a objavio je dekret (Smjernice za vrednovanje reiki-ja kao alternativne terapije), sprječavajući time prakticiranje reikija među katolicima, uključujući tu i pojedine katoličke centre za duhovnu obnovu i bolnice. Zaključak ovog dekreta kaže da "s obzirom da reiki terapija nije sukladna sa kršćanskom naukom niti je potkrepljena znanstvenim dokazima, ona je neprikladna za Katoličke institucije, kao što su Katoličke zdravstvene ustanove ili centri za duhovnu obnovu, a također i za osobe koje predstavljaju Crkvu, kao što su kapelani je neprihvatljivo da promoviraju ili podupiru reiki terapiju." (Wikipedia)

Iz Svetog Pisma znamo da je Isus Krist imao moć liječiti ljude snagom Duha Svetoga, ali ne postoji nikakva metoda kojom bismo mogli zadobiti tu moć. Kršćanstvo nije metoda, nego vjera u živoga Boga. Postoje kršćani koji misle da se reikijem može dobiti moć liječenja, ali to mišljenje je potpuno pogrešno. Isus je dao svojim apostolima tu moć, ali ju nije dao svim kršćanima i to je nešto što moramo prihvatiti.

Niti na jednom mjestu u Novom Zavjetu Isus nije spomenuo reiki niti je spomenuo nekog budista koji će kršćanima objasniti kako će se izliječiti. Zbog toga su kontradiktorni oni kršćani koji misle da će reikijem zadobiti isti moć koju je Isus imao. Nevažno je što neki ljudi smatraju da su Kršćani konzervativni. Reiki s Kršćanstvom jednostavno nema nikakve veze.

U reikiju energija se navodno prenosi polaganjem ruku na osobu. Takvo polaganje ruku može biti za osobu vrlo loše. U Katoličkoj Crkvi polaganje ruku nije prihvatljivo i svećenici koji se bave tim pitanjem trvde da ono može biti i mogućnost za djelovanje okultnih sila. Katolički biskupi ne dopuštaju u svojim biskupijama da laici polažu ruke na druge ljude dok se mole, jer laici najčešće nemaju dar ozdravljanja. Još je gore ako netko polaže ruke na ljude a ne moli se u Isusovo ime. Reiki tretmani u kojima terapeut drži ruke malo dalje od tijela su također neprihvatljivi kao i oni tretmani koji se obavljaju na daljinu.

Mnoge kliničke probe koje su napravljene 2008. godine su potvrdile da reiki nije donio nikakvu pomoć bolesnicima od bilo koje bolesti. To je potvrdio znanstveni rad: Lee, Pittler,  Ernst (2008). "Effects of reiki in clinical practice: a systematic review of randomized clinical trials" koji je objavljen u časopisu International Journal of Clinical Practice.

U reikiju postoji nekoliko stupnjeva, mogli bismo reći razina na koje osoba koja se njime bavi može doći. Ipak je zanimljiva činjenica da se inicijacija na svaki od tih stupnjeva plaća novcem, i to priličo velikom sumom. Već je iz toga očito da je reiki zapravo izvor zarade a ne metoda duhovnog razvoja. Mikao Usui umro je 1926, i do tada je već imao mnogo sljedbenika. Jedna od njegovih sljedbenica, Hawayo Takata putovala je po SAD naučavajući prva dva stupnja reikija. Također je naučavala da reiki tretmane treba platiti novcem, i odredila je cijenu od 10.000 $ za najviši stupanj reikija. Zanimljivo je kako je uspjela dati točno toliko energije svojem sljedbeniku da dobije tako okruglu cifru.

Reiki je za Katoličku Crkvu neprihvatljiv. Prvi razlog je zato što je Bog osoba, nije energija niti neko neoređeno stanje blaženstva. Također je jasno da ne postoji nikakva energija u svemiru koju bi čovjek mogao kanalizirati kroz sebe ili druge. A i sama činjenica da netko plaća reikistima za njihovo kanaliziranje energije dovodi u pitanje njihove postove, meditacije i drugo jer bi se onda ta energija jednostavno mogla kupiti novcem.