Uvod

New Age je skupina duhovnih pokreta koji se u moderno vrijeme pojavljuju u svijetu. Kako tvrde osnivači tih pokreta, njihov je cilj duhovno pomoći čovjeku da se izgradi kao osoba, da upozna istinu ili da postigne spasenje. Ono što je međutim sporno kod svih tih pokreta jest tvrdnja da se spasenje može postići sam, odnosno bez Boga. Oni će često koristiti u svojoj duhovnosti ime Bog. No pitanje je da li oni stvarno govore o pravome Bogu?

Koji sve pokreti pripadaju New Ageu?

U New Age možemo ubrojiti jogu, reiki, scientologiju, transcendentalnu meditaciju, pokret Brune Gröninga i različite meditacije iz budizma. Tu se također može ubrojiti i Sai Baba i niz drugih pokreta i duhovnosti. Većina tih duhovnosti potječe iz Indije ili sa Dalekog Istoka, ali je scientologija npr. nastala u Americi, dok je pokret Brune Gröninga nastao u Njemačkoj. Korijeni Transcendentalne meditacije su u Indiji, ali se ona najviše razvila u SAD-u i Europi. Na ovoj web stranici ću nastojati, sa Kršćanskog stajališta, objasniti neke od ovih pokreta i duhovnosti.

Mnogi od tih pokreta propovijedaju mir, kao što čini Sai Baba, ali se oko njega dogodilo jako puno ubojstava. Utemeljitelji drugih "religija" su bili bliski prijatelji sa sotonistima i preporučuju njihove knjige, kao što je kod scientologije. Neki od njih se čak sami proglašavaju Mesijom, kao što čini Sun Myung Moon. Sve to pokazuje da se radi o lažnim religijama i lažnim učenjima koja zapravo zavode ljude.

Kakvo je mišljenje teologa Katoličke Crkve o New Ageu?

Na ovoj stranici imate link na službenu web stranicu Katoličke Crkve, gdje se nalazi dokument "Isus Krist - nositelj vode života". Taj dokument govori o tematici New Age-a, a pisan je na engleskom jeziku. U Hrvatskoj je jedna od najkompetentnijih osoba za problem New Age-a svećenik fra. Josip Blažević, koji se već niz godina bavi ovom tematikom, tako da možete naći linkove na neke njegove članke.

 

Ovdje možete naći sadržaj ove web stranice u PDF formatu.